Balkon Beneluxflat

De Roosendaalse Lijst is geschrokken van het incident met een losgeraakte, en naar beneden gevallen, betonnen balkonleuning bij de Beneluxflat. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd, maar het had erger kunnen aflopen. We zijn blij dat de burgemeester voortvarend een aantal acties heeft geïnitieerd. Toch maakt de Roosendaalse Lijst zich zorgen. Meerdere malen is Nederland in het recente verleden opgeschrikt door dergelijke incidenten, soms wel met ernstige gevolgen. De Roosendaalse Lijst is er alles aan gelegen dergelijke incidenten te voorkomen, vooral voor de veiligheid van onze inwoners en ook ten behoeve het voorkomen van aanzienlijke schades.

De Fractie van de Roosendaalse Lijst heeft enkele vragen hierover:
1. Welke maatregelen heeft u inmiddels getroffen (en eventueel in samenwerking met wie?) na het incident met het balkon aan de Beneluxflat?
2. Welke maatregelen gaat u nog treffen, wanneer en met wie?
3. Wat is geregeld omtrent bouwvoorschriften, controles en toezicht op bouwkundige constructies, zoals bijvoorbeeld bij balkons en waar ligt dat vast?
4. Wat is er bepaald inzake aansprakelijkheden bij dergelijke incidenten?
5. Roosendaal heeft veel gebouwen met balkons met een betonconstructie zoals bij de Beneluxflat. Baart u dit zorgen en zo ja, welke acties gaat u ondernemen bij andere gebouwen met balkons?
6. Volgens bouwinspecteurs van de gemeente is betonrot de oorzaak. (zie persbericht). AlleeWonen start vandaag pas met een onderzoek. Welk onderzoek is leidend?
7. Wordt over dit onderwerp extra gecommuniceerd naar bewoners (vooral die met balkons) zo ja door wie, hoe en wanneer?
8. In uw persbericht geeft u aan dat bewoners geen moment in gevaar zijn geweest. Hoe kunt u zo stellig zijn hierin? De oorzaak, betonrot, kan immers ook op andere plekken aan de orde zijn en voor het zelfde geld had het vallende onderdeel door het dak kunnen vallen en mensen kunnen raken.
9. Zijn er nog meer relevante zaken te melden in dit dossier?

Voor beantwoording, zie link : LINK