Elektronisch of handmatig stemmen en tellen

Op woensdag 18 maart 2015 vinden gecombineerde verkiezingen plaats voor de leden van de provinciale staten en het waterschap Brabantse Delta. Deze verkiezingen worden zoals gebruikelijk door de gemeenten georganiseerd. Zoals het er nu naar uitziet zal er wellicht weer gestemd gaan worden met het rode potlood en worden daarna de stemmen handmatig geteld.

In het najaar van 2013 hebben diverse gemeenten in Nederland bij de VNG aangedrongen om de stemcomputer weer zo snel mogelijk in te voeren, zodat het verkiezingsproces sneller, goedkoper en effici├źnter kan verlopen.

De meest recente ontwikkeling is de stemprinter (deels handmatig/deels elektronisch): de uitgebrachte stem wordt elektronisch geprint op een stembiljet en voorzien van een barcode. Hierdoor zou in ieder geval het tellen een stuk sneller gaan.

De fractie van de Roosendaalse Lijst heeft over voornoemd onderwerp enkele vragen:

  1. Wat is er gebeurd met het verzoek van vele gemeenten aan de VNG om de stemcomputer weer zo snel mogelijk terug in te voeren, welke stappen zijn sindsdien genomen en welke worden nog genomen?
  2. Op welke wijze vinden de verkiezingen in Roosendaal plaats op 18 maart a.s. (volledig handmatig/elektronisch/een combinatie) en hoeveel gaan deze verkiezingen onze gemeente ongeveer kosten?
  3. Hoeveel bedragen de extra kosten en extra tijd van het handmatige proces t.o.v. het stemmen met een stemcomputer? Omdat in het verleden de stemcomputer verschillende keren is gehanteerd heeft u prima vergelijkings-cijfers.
  4. Hoe staat het met de ontwikkeling van de elektronische stemprinter?
  5. In welk jaar hoopt u met een (deels) geautomatiseerde procedure te kunnen werken?

Voor beantwoording, zie link : LINK