Verkeersveiligheid spoorwegovergang Wouw

Verkeersveiligheid spoorwegovergang Plantagebaan te Wouw en omgeving
Zoals bij u bekend is vanochtend bij de spoorwegovergang aan de Plantagebaan in Wouw een passagierstrein hard in aanraking gekomen met een dieplader.
De conducteur van de trein is bij de aanrijding lichtgewond geraakt, er zijn gelukkig geen andere passagiers gewond geraakt en de chauffeur van de vrachtwagen is ongedeerd. We mogen van geluk spreken dat hierbij verder geen slachtoffers zijn gevallen.
De schade is verder enorm. Zo zijn het spoor en de overweginstallatie zwaar beschadigd en is er vooralsnog tot zaterdagmiddag geen treinverkeer mogelijk tussen Roosendaal en Bergen op Zoom. Ook is de Plantagebaan tot zaterdagmiddag afgesloten voor noodreparaties aan het spoor.
De verkeerssituatie was en is bij u bekend met de daarbij behorende risico’s. In het kader van het raadsvoorstel Afgifte ontwerpverklaring van geen bedenkingen Plantagebaan 57 in Wouw t.b.v. een omgevingsvergunning wordt in de ruimtelijke onderbouwing aangegeven dat:
De aan- en afvoer geschiedt via een eigen insteekweg vanaf de Plantagebaan, die enkele honderden meters ten zuiden van die aansluiting aansluit op het rijkswegennet. Een betere bedrijfsontsluiting is welhaast niet denkbaar. Er is wel een knelpunt ten aanzien van de aan- en afvoer. Het bedrijf heeft regelmatig (gemiddeld 1 maal per maand) te maken met grootschalig vervoer. Sommige van de betreffende vrachtwagens kunnen de bocht naar het bedrijventerrein moeilijk maken. Met de gemeente wordt gezocht naar een duurzame oplossing.

Dit rapport is al in 2016 opgesteld.

In het kader van de verkeersveiligheid hebben wij de volgende vragen:

1. Op welke wijze heeft u, samen met het bedrijf, de afgelopen jaren gezocht naar een duurzame oplossing en wat is hiervan het resultaat?

ProRail heeft een onderzoek aangekondigd naar dit soort situaties.
2. Bent u al door hen benaderd en gaat u hieraan meewerken?

Voor beantwoording, zie link : LINK