Roosendaalse Lijst stemt tegen het voorstel om miljoenen aan belastinggeld te spenderen aan het uitkopen van een Poolse supermarkt.

“Wat zou jij voor al onze inwoners doen met €5.500.000,-“

Als het aan de Roosendaalse Lijst ligt is het antwoord op deze vraag in ieder geval niet ‘een supermarkt uitkopen omdat enkele omwonenden aan de Gastelseweg hier overlast van ervaren’. Het besluit om 5,5 miljoen euro van ons belastinggeld hier toch aan te spenderen is voor ons echt onbegrijpelijk en onacceptabel. Ja, er is zeker een mate van overlast voor de omwonenden van deze supermarkt. Bezoekers van deze Poolse winkel aan de Gastelseweg gedragen zich zeker niet altijd netjes. Maar staat deze overlast in verhouding tot een bedrag waarmee we de Poolse ondernemer nu ineens de jackpot van 5,5 miljoen laten winnen? Wij zeggen volmondig: NEE absoluut niet! Dat geld kunnen we namelijk veel beter spenderen.

Zo zijn er binnen onze gemeente veel verschillende plekken waar sprake is van overlast. Nu de omwonenden van de Poolse supermarkt hun zin krijgen om de ondernemer uit te kopen, lijkt de tactiek ‘wie het hardst roept (en dit het langst volhoudt) krijgt zijn zin’ zijn vruchten af te werpen. In onze ogen is dit een volstrekt verkeerd signaal en ‘straffen’ we nu vele inwoners die stilzwijgend overlast in hun omgeving ondergaan of deels moeten accepteren.

Los van het onderwerp ‘overlast’ zijn er binnen onze gemeente nog tal van onderwerpen waar we veel beter 5,5 miljoen euro aan hadden kunnen uitgeven. Denk aan het terugdringen van armoede, een boost geven aan woningbouw, het verbeteren van het mentale welzijn van onze jongeren en het verbeteren van de (verkeers)veiligheid binnen onze gemeente. Stuk voor stuk onderwerpen die veel meer inwoners raken en simpelweg een hogere prioriteit hebben dan wat scheef geparkeerde auto’s en een aantal drinkende supermarktbezoekers.

De gemeente geeft nu al jaarlijks meer dan 200.000 euro uit aan maatregelen om de overlast rondom de Poolse supermarkt terug te dringen. Wij waren bovenop deze al riante maatregelen eventueel nog van plan aanvullende (juridische) acties in te zetten maar daar trekken wij de grens. Ondanks dat we tegen het voorstel stemden om de ondernemer uit te kopen, was er helaas toch een politieke meerderheid die het een goed idee vindt om miljoenen aan belastinggeld over te maken naar de Poolse supermarkteigenaar.