Voldoende damestoiletten tijdens Carnaval?

Duizenden feestvierders zijn binnenkort tijdens carnaval weer te vinden in de binnenstad van Roosendaal of in de dorpen. Jaarlijks lopen velen van hen tegen hetzelfde, terugkerende probleem aan: de toiletten. Want alhoewel organisatoren en horecagelegenheden zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor betere toiletvoorzieningen, zijn er nog steeds te weinig (geschikte) toiletten voor de aanwezige bezoekers. Het gevolg: vele ongemakken, lange wachtrijen en ongelijke behandeling van de feestvierders. Dat moet en kan anders!

“In de gemeente Roosendaal wordt hard gewerkt aan een meer gelijkwaardige en inclusievere samenleving, maar genoeg aandacht voor passende faciliteiten tijdens een evenement als carnaval is nog niet aan de orde, een gemiste kans” volgens Van Oosterbosch.

Voor de gemeente ziet de Roosendaalse Lijst een faciliterende rol voor zich. Met horeca-ondernemers en de verschillende organisatoren. Het goed regelen van voldoende geschikte toiletten tijdens carnaval en andere evenementen zou een verplichting moeten zijn, maar de gemeente moet dit niet slechts afdwingen, maar juist mede mogelijk maken.

De Roosendaalse Liijst vraagt het college dan ook of zij bereid zijn om in samenwerking met evenementen organisatoren en horecagelegenheden te kijken naar innovatieve oplossingen om de beschikbaarheid en toegankelijkheid van met name damestoiletten te optimaliseren, met als doel een aangenamere carnavalsbeleving voor alle feestvierders.

Carnaval wordt een nog geslaagder feest als voor elk geslacht, met of zonder kinderen en ook met een eventuele beperking, het toiletbezoek een aangename noodzakelijkheid wordt besluiten de raadsleden.

De volledige raadsvragen, welke samen met de VVD zijn gesteld, zijn te vinden via de link:

https://raad.roosendaal.nl/Documenten/019-2024-RL-VVD-Voldoende-geschikte-toiletten-tijdens-carnaval.pdf