En de winnaar is… Toine Theunis!

En de winnaar is… Toine Theunis! De wethouder van Roosendaalse Lijst, bezig aan zijn eerste termijn als openbaar bestuurder, is door een meerderheid van de Roosendaalse fractievoorzitters gekozen tot lokaal politicus van 2011. De verkiezing gebeurde op verzoek van deze krant.Theunis, die de scepter zwaait over de gemeentelijke financiën en de ambtelijke organisatie, maar bijvoorbeeld ook de man is die het RBC-dossier afwikkelt, kreeg de helft van de stemmen. Hij liet andere genoemden (CDA’er Ad Mol, Klaartje Koenraad van GroenLinks, PvdA-raadslid Michael Yap en Arwen van Gestel van de VLP, allen met één stem) achter zich.

En dat terwijl Theunis op het laatste moment het college binnenglipte. Hij was de zogenoemde vijfde wethouder, daar waar bij de college-onderhandelingen lang was ingezet op vier. Maar toen de intern verdeelde VVD als coalitiepartner uit beeld verdween, zag de Roosendaalse Lijst als grootste partij haar kans schoon. En werd Toine Theunis losgeweekt uit de Bredase ambtelijke organisatie, waar hij als raadsgriffier werkte.

Wat is het dat Toine Theunis zo populair maakt onder collega-politici? “Hij is ondernemend, toont visie, luistert goed, stelt zich kwetsbaar op en blijft overeind in lastige dossiers”, zegt Ad Mol namens coalitiepartner CDA. “Zijn aanpak leidt tot verbeteringen. Ambtelijk is zijn invloed in positieve zin waarneembaar en hij is de architect van het bezuinigingsprogramma van Roosendaal. Bovendien heeft hij geen kapsones en werkt hij hard.”

PvdA-leider Bernadette Zijp, ook van de coalitie, roemt de rust die Theunis uitstraalt. “Hij is nieuw in het politieke vak, heeft een zware klus, maar weet toch de rust te houden. Hij gaat er schijnbaar ontspannen mee om. Dat is knap.” Toe maar. Maar ook in oppositiegeledingen klinkt lof. “Je weet tenminste wat je aan hem hebt. Ik ben het lang niet altijd met hem eens, maar hij is wel duidelijk”, vindt SP’er Corné van Poppel.

Ton Schijvenaars van Nieuwe Democraten ontdekte dat Theunis het partijprogramma van Schijvenaars ‘feilloos uitvoert’. “Hij werkt aan het financieel gezond maken van de gemeente, stelt zich nu realistisch op in het kansloze project stadskantoor/vmbo. Jammer dat hij lid is van de verkeerde partij. Dat is het enige smetje. Wat bovenal voor hem pleit is dat hij als eerste binnen de Roosendaalse Lijst de Adriaansen-clan heeft overwonnen. Dat is fantastisch nieuws.”