Ik hoor ze roepen en gillen

De ‘turborotonde’op de Freijterslaan in Roosendaal, op de kruising met de Hulsdonksestraat en Kade, blijft de gemoederen bezig houden.

De rotonde wordt nog steeds als zeer onveilig voor met name fietsers, en ook voetgangers, ervaren. Al zijn er, volgens vroegere cijfers van de politie, niet heel dikwijls ernstige ongelukken.

Maar daar heeft Maaike de Vries niets aan. Zelf werd de Roosendaalse bijna een jaar geleden met haar fiets op de rotonde aangereden door een auto met aanhanger. “Ik zag het aankomen, heb nog geprobeerd te remmen en om de auto heen te draaien. Hij remde, ik remde, maar ik werd t0ch net geraakt, en ben door de aanhanger nog verschillende meters meegesleurd. Deze rotonde blijft heel gevaarlijk. Ik ga er met angst en beven overheen, nog steeds.”

Gevolg: “Verwondingen aan linkerbeen en linkerarm, gescheurde kruisbanden en een hersenkneuzing. Ik ben er nog steeds niet volledig van hersteld en er best gefrustreerd over.”

Volgens De Vries, en ook anderen, gaat het vooral om automobilisten die vanuit de stad richting Rosada/snelweg rijden. “Ze daveren de rotonde op want van die kant zijn er geen fietspaden, dan willen ze de rotonde af, en dan komen de fietsers ineens van beide kanten. Die bestuurders komen ogen te kort.”

Cor Gabriëls, van de Roosendaalse Lijst, heeft daar eind 2010 al vragen over gesteld aan gemeente en politie. “Mij bereikten die geluiden namelijk ook. Ik wilde dat wel eens met cijfers gestaafd zien. Maar volgens de politie waren gemelde ernstige verwondingen tot en met 2009 op de vingers van één hand te tellen. Het antwoord kwam er op neer dat die rotonde zo gevaarlijk is, en dat iedereen dat inmiddels zo goed weet, dat mensen daardoor extra uitkijken, met als gevolg dat de rotonde veiliger is en ongelukken beperkt blijven.”

Grote ongelukken heeft eigenaresse Els Veraart van Nostalgia, op de hoek van Kade en Freijterslaan, ook nog niet meegemaakt sinds ze zich er in maart dit jaar met haar winkel vestigde. “Maar wel heel veel bijna ongelukken, je houdt je hart vast. Ik hoor ze, fietsers vooral, roepen en gillen. Bijna altijd gaat het dan net goed, maar gevaarlijk blijft deze rotonde, want de mensen weten niet waar ze eerst moeten kijken.”

Politie en gemeente waren gisteren niet in staat te reageren met actuele cijfers over het aantal ongelukken op de ‘turborotonde’.