Theunis: RBC-stadion incourant gebouw

De gemeente Roosendaal gaat voor 3,5 miljoen euro het schip in als RBC failliet gaat. Die 3,5 miljoen is het totaalbedrag waarvoor het gemeentebestuur garant staat.

Volgens wethouder Toine Theunis van financiën kan de gemeente voorlopig niets anders dan afwachten. Zelfs als het RBC vandaag niet lukt om zeven ton bij elkaar te krijgen om de lquiditeitsbegroting richting de KNVB rond te krijgen, is de club nog niet failliet. Dat gebeurt pas als één van de schuldeisers het faillissement aanvragen. De gemeente Roosendaal is geen schuldeiser omdat RBC tot op heden aan zijn betalingsverplichtingen richting de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) heeft voldaan.

Maar zodra het bankroet wel wordt uitgesproken, moet de gemeente 3,5 miljoen terugbetalen aan de bank. Alleen het betalen van rente zal de gemeente al tonnen per jaar kosten.

Bovendien vervalt het RBC-stadion aan de gemeente. Theunis noemt dat een ‘incourant gebouw’. Grote vraag is wat het stadion oplevert bij eventuele verkoop. Theunis heeft nog geen enkel idee wat de gemeente met het stadion moet aanvangen. Duidelijk is wel dat de leverancier de kunstgrasmat zal opeisen zodra RBC failliet is. Dat is indertijd zo afgesproken. De gemeente komt dan met een stadion zonder grasmat te zitten.