Verhuizing verloskunde baart zorgen

Het voornemen van de ziekenhuisbesturen in Roosendaal en Bergen op Zoom om de verloskunde en de kraamafdeling op termijn in ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom onder te brengen, heeft tot een stroom aan reacties geleid. Op internet reageren tientallen lezers: Bergenaren verheugd en Roosendalers boos of begripvol.

Het bericht is ook doorgedrongen tot de leden van de Roosendaalse gemeenteraad. Eric de Regt van de Roosendaalse Lijst wijst op de ambitie om van Roosendaal een ‘zorgstad’ te maken. “Hoe valt dat te rijmen met het verdwijnen van de kraamafdeling?”, vraagt hij aan het college van B en W. Hij voorziet emotionele problemen: “Kunt u zich de emoties onder de Roosendalers voorstellen en bent u bereid dit als argument te gebruiken in eventuele acties tegen de voorgenomen plannen?”

Ook Ton Schijvenaars van de Nieuwe Democraten stelt vragen. Hij noemt samenwerking met Bergen prima, “maar het beeld dat Roosendaalse ouders in Bergen op Zoom een ‘Bergenaartje’ op de wereld gaan zetten, doet onze wenkbrauwen fronsen.” Hij heeft suggesties: “Een oplossing zou kunnen zijn dat Roosendaal en Bergen op Zoom fuseren en en verder gaan als gemeente Roosendaal. Beide gemeenten kunnen ook overgaan tot een grondruil. Bij Lievensberg wordt dan grond bij de afdeling verloskunde overgedragen aan Roosendaal, zodat in de toekomst ouders altijd kunnen claimen dat hun kind op Roosendaalse grond is geboren.”

Raadslid Arwen van Gestel (VLP) richt zich als ‘Roosendaler’ tot het bestuur van het Franciscus Ziekenhuis. Hij dacht eerst dat het voorgenomen vertrek van de landelijk zeer goed aangeschreven afdeling verloskunde een vroege aprilgrap was. Vooral de langere aanrijtijd baart hem zorgen. Hij is ervan overtuigd dat een omgekeerd plan, om de verloskunde in Roosendaal te concentreren, op voorhand zou sneuvelen door ‘Bergs patriottisme’.