Dat betekent langer bij je ouders blijven wonen, niet de kans krijgen om in je eigen dorp te wonen of als oudere inwoner te lang in een te groot huis blijven zitten. Kortom we zitten vaak niet op de plek waar we willen zitten en dat voelt niet goed. Er moet dus iets gebeuren en de sleutel lijkt voor de hand te liggen: meer woningen bouwen. Toch vinden we dat er meer moet gebeuren dan alleen ‘meer bouwen’. Een woning is niet alleen een blok stenen maar om prettig te wonen en je er echt thuis te voelen is de leefomgeving ook belangrijk. En wat die leefomgeving moet zijn is voor iedereen weer anders. Waar een student zoekt naar levendigheid, zoekt een gezin misschien juist meer rust en ruimte en willen oudere inwoners dichtbij voorzieningen wonen. Kortom we hebben een divers aanbod nodig passend bij de levensfase, woonwensen en portemonnee van de inwoners.
De sleutel voor wonen ligt in de nieuwe ‘woonagenda’. Een aanpak waar wij direct bij betrokken zijn en waar de hierboven genoemde aandachtspunten de komende jaren in terug komen. Daarbij kijken we ook goed naar gebouwen die nu leeg staan en waar we woningen kunnen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het oude V&D pand. Een prachtige plek om nieuwe woningen te realiseren.
Wonen nieuwe stijl
Wonen is geen eenheidsworst meer. Waar er vroeger hele woonwijken uit de grond werden gestampt, willen we nu meer maatwerk. Van Tiny House tot woonzorgcombinatie of een appartement met jongeren in een bruisende binnenstad.
Een belangrijk onderdeel van wonen vinden we naast duurzaam bouwen ook de ontmoetingsfunctie. Eenzaamheid komt steeds vaker in onze gemeente voor, zowel onder jongeren als ouderen. Als we bouwen moeten we dus goed kijken naar hoe we in contact komen met elkaar. Ook woningconcepten met een mix van jong en oud biedt kansen om elkaar te versterken.